1463730613466

Porinmakuja lapsuudesta

voipulla, lihapasteija, kauppahalli, kirnupiimä, kala, kesä, tori, nahkiainen, peruna, lihapiirakka

Lapsena syödyt herkut ovat maalautuneet ikuisesti mieleeni. Vierailin usein Porissa, karjalaisen mummini luona. Siksi en tiedä, ovatko minun ”porinmaut” aitoja ja oikeita.

Päällimmäisenä on tuore voipulla, jota ostettiin torin laidalla olleesta leipomosta. Ihana pehmeä pulla, jonka päällä oli rapea ja mureneva voi-murotaikina. Söin aina kuoritaikinan ensin, sitten mehevän sisuksen. Samalla reissulla ostettiin myös tavallisia pikkupullia ja lihapasteijoita. Pasteijat syötiin kuumaan lihaliemeen upotettuna ja maidon kanssa.

Hallista haettiin omaan tonkkaan kirnupiimää ja irtomyynnissä ollutta voita. Seuraavasta puodista ostettiin kakkoa, vaaleaa rapeakuorista kauraleipää. Varmaan muutakin ostettiin, mutta joka kerran leivät päällystettiin suussasulavilla paahtopaistiviipaleilla.

Kesäisin syötiin kalaa: siikaa ja silakkaa Porin torilta. Tamperelaisen suuhun ei nahkiainen istunut, mutta tutuksi sekin on tullut. Ja parasta mitä tiedän edelleenkin on porilainen hiekkamaassa kasvanut Siikli-peruna. Kerran kesässä sitä on sieltä vieläkin käytävä hakemassa.

Vahva makumuisto on myös kesäpäivänä nautittu lihapiirakka kaikilla mausteilla Porin maauimalassa. Maksaisin siitä maltaita, jos sellaisen saisin!

Sanna
Ruoka-Kalevala

Ruoka-Kalevala koostuu meidän kaikkien ruokatarinoista. Kerro omasi! Valitut tarinat ovat päässeet mukaan SKS:n toimittamaan Ruoka-Kalevala-kirjaan. Kirjaa saa kaikista S-ryhmän ruokakaupoista sekä verkkokaupasta.

Ruoka-Kalevala består av allas våra smakminnen. Berätta ditt för oss!

Berätta ditt smakminne »