1463735771754

Ugandalaista hiilikalaa Pyhtäällä

savustus, kalaruoat, merilohi, kommellus, mökki

Meillä oli pari vuotta sitten vuokramökki Pyhtäällä. Tuttavaperhe tuli kyläilemään ja päätin savustaa hieman merilohta. En ollut savustanut mitään kalaa koskaan aiemmin ja päätin noudattaa siksi erityistä herkkyyttä tässä lajissa.

Laitoin merilohen savustuspönttöön, ja kävi kuitenkin niin, että keskustelun tiimellyksessä unohdin lohet pönttöön hieman liian pitkäksi aikaa.

Kun avasin savustuspöntön, sieltä minua tervehti kaksi palaa pikimustaa merilohta. Tilanne oli tukala, koska varsinaisesti muuta ruokaa ei ollut tulossa ja lapsiakin oli paikalla.

Nostin kalat pois ja huomasin, että hiilikuori oli ihmeellisen kova ja helposti irtoava. Hiilikuoren alla oli erittäin kelpoa kalaa. Sipaisin puhtaan kalan pintaan hieman voinokaretta ja tilliä. Kalat olivat kuitenkin reunoiltaan pikimustia.

Kehitin nopeasti tarinan ja kerroin seurueen lapsille ja aikuisille, että tässä olisi nyt tarjolla ugandalaista hiilikalaa, pyhtääläisittäin sovellettuna. (Olin oikeasti syönyt aiemmin samana vuonna Ugandan Entebbessä erittäin herkullista hiilikalaa). Lohet saivat suuren suosion ja minua on useamman kerran pyydetty valmistamaan tätä herkkua uudestaan.
En ole tähän kuitenkin ryhtynyt, ainakaan vielä.

Joka tapauksessa ugandalaisesta hiilikalasta Pyhtäällä syntyi tuttavapiirissämme eräänlainen legenda.

Kuinkakohan moni ruokalaji on syntynyt tällaisen vahingon seurauksena?

Nimimerkki "Pusakkamies kokkina"

Pusakkamies kokkina
Ruoka-Kalevala

Suurimmat herkut, mummolan muistot ja arkiruokaklassikot – Ruoka-Kalevala koostuu meidän kaikkien ruokatarinoista. Kerro omasi!

Ruoka-Kalevala består av allas våra smakminnen. Berätta ditt för oss!

Skriv och vinn »