1464329725145

Rakkauden pytky

lohturuoka, 90-luku, leipä

Monet tärkeät kokemukset liittyvät lapsuuteen, niin myös ruokatarinani. Kasvoin maalla veljieni, vanhempieni ja naapurissa asuvien isovanhempieni kanssa. Illansuussa, kun äiti ja isä olivat hoitamassa sikoja sikalassa, me lapset vietimme aikaa mummulassamme. Mumma ja paappa tarjosivat meille aina jotakin, mutta varsinaisen päivällisen söimme vanhempiemme kanssa kotona. Mummulassa vietetyt hetket ovat rakkaina sydämessäni, niin myös niihin liittyvä ruoka. Mummulan ruoka oli juurevaa, yksinkertaista ja maukasta. Paras herkku oli pohjalainen sekaleipä, josta paappa leikkasi ruosteisella veitsellä paksuja siivuja, "pytkyjä". Pytkyn päälle hän levitti voita ja leikkasi päälle keitettyjä perunaviipaleita. Muuta ei tarvittu, herkku oli valmis! Toisinaan, jos olimme hurjan nälkäisiä, saimme "kirkkoveneleipiä". Ne leikattiin samasta sekaleivästä, mutta viipaleet olivat paksuja ja pitkiä. Leivän päälle laitettiin voin ja perunaviipaleiden lisäksi etikkapunajuuria. Mussutimme kirkkovenettä suut punaisena punajuuresta, iloisesti virneellä. Vaikka herkku oli yksinkertainen, se oli maukasta. Siinä kiteytyy myös isovanhempieni meille osoittama juureva rakkaus; turhia sanoja ei tarvittu, hartaudella ja lämmöllä leikattu leipä puhui puolestaan.

Emilia
Ruoka-Kalevala

Suurimmat herkut, mummolan muistot ja arkiruokaklassikot – Ruoka-Kalevala koostuu meidän kaikkien ruokatarinoista. Kerro omasi!

Ruoka-Kalevala består av allas våra smakminnen. Berätta ditt för oss!

Skriv och vinn »