1463811313069

Muttia mutustellen

Mutti, ohra, Keski-Pohjanmaa

Mutti tunnetaan ainakin keskipohjalaisena, Lesti- ja Kalajokilaaksoissa tunnettuna perinneruojakana. Mutti lienee varsin vanha perinneruoka ja ainakin sota-ajan lapsille se ollut maittava kausiherkku.
Itse en ole sitä koskaan keittänyt, mutta äitini teki sitä nuorempana aina kun sai käsiinsä tuoreita ohrajauhoja.
Tuoreita jauhoja lisättiin kevyesti kiehuvaan suolaveteen ja muistan, että kattilan keskelle piti aina jäädä avoin "vesisilmä". Keittotavasta ja mielihaluista riippuen siitä voitiin tehdä joko myky- tai murumuttia. Molempia on tullut syötyä.
Muistan elävästi miten isäni nautiskeli isoja mykyjä. Kolmisormiotteella mykyyn kiinni, päälle iso nokare voita ja sitten ääntä kohti. Ei siinä suupielet voista rasvaisena mietitty kolesteroliarvoja.
Seuraamukset voi arvata. Ohraisen ja rasvaisen ravinnon jälkeen oli vatsan turvotus taattu, etenkin jos tuli herkuteltua kunnolla, ja reipas ulkoilu oli tarpeen.

Asko
Ruoka-Kalevala

Ruoka-Kalevala koostuu meidän kaikkien ruokatarinoista. Kerro omasi! Valitut tarinat ovat päässeet mukaan SKS:n toimittamaan Ruoka-Kalevala-kirjaan. Kirjaa saa kaikista S-ryhmän ruokakaupoista sekä verkkokaupasta.

Ruoka-Kalevala består av allas våra smakminnen. Berätta ditt för oss!

Berätta ditt smakminne »