1463813381772

Heinäpelto, ruisleipä, palvikinkku ja kahvi

Koti, kesä, heinätalkoot, 1970-luku, maatalo

Joka vuosi, viikkoa ennen vappua palvattiin vanhassa, mustassa saunassa kinkkuja. Kinkut olivat rivissä ja saivat pintaansa mustan kuoren, jonka alta paljastui ihasti paistunut liha. Ennen palvaamista kinkut olivat olleet upotettuna suolavedessä monta kuukautta. Odotus oli pitkä, mutta palkinto oli sitäkin parempi.
Maatalon töihin kuului kesällä pitkät poutaisen päivän heinätalkoot, kun isolla porukalla laitettiin heinää seipäille. Pikku likkana piti olla kalikkatyttönä, vähän isompana sai haravoida. Kun ikää tuli riittävästi, pääsi traktorin lavalle ja heinätalliin. Mutta mikään ei ollut niin ihanaa, kun nojata heiniä täynnä olevaan heinäseipääseen ja tuoksutella tuoreen heinän hajua. Saada iso mummon tekemä ruisleipäviipale, jossa oli siivu tuota, ah niin makoisaa, palvikinkkua. Kahvikin maistui niin hyvältä. Vielä, kun joskus saisi tuollaista itse palvattua kinkkua, niin tekisin eväät ja menisin pellon laitaan niitä nauttimaan.

Satu ja heinätalkoot
Ruoka-Kalevala

Ruoka-Kalevala koostuu meidän kaikkien ruokatarinoista. Kerro omasi! Valitut tarinat ovat päässeet mukaan SKS:n toimittamaan Ruoka-Kalevala-kirjaan. Kirjaa saa kaikista S-ryhmän ruokakaupoista sekä verkkokaupasta.

Ruoka-Kalevala består av allas våra smakminnen. Berätta ditt för oss!

Berätta ditt smakminne »