1463732023943

Luolamies ja prinsessa

työnjako, bravuurit, ruoanlaitto

Perheemme mies on maalla kasvanut heppu.

Hän tietää että ruoka ei tule ainoastaan kaupasta, vaan se kasvaa maassa, juoksee metsässä, ui vesissä tai asuu karjasuojissa. Luolamies metsästää, kalastaa, kasvattaa yrttejä ja tutkii tarkasti lihatiskien antimia. Hän rakastaa kunnon paistinpannuja ja hienoja puukkoja. Hän tekee tulen vaikka tuulessa.

Nainen perheessä on puolestaan kaupungissa kasvanut hempukka, joka ei saa tulia syttymään edes leivinuuniin eikä osaa fileoida kalaa. Hän tuntee kyllä hyvin kauppojen hyllyt ja niiden tarjonnan uutuuksineen, hän osaa valmistaa loistavaa valmisruokaa ja leipoa herkullisia raakapakastepullia.

Hän ei nuiji pihvejä eikä kasvata tomaatteja, hän korkeintaan kattaa pöydän ja tykkää kynttilöistä.

Tässä perheessä elää sopuisasti luolamies ja prinsessa.

Luolamies pitää perheen hengissä terveellisen ja aidon ruuan voimalla. Hän tietää mistä ruoka tulee, miten liha käsitellään, kuinka kala savustetaan ja miten jälkiruoka tehdään ilman ohjeita.

Prinsessa on luolamiehen assistentti – hän avustaa oheismateriaalin metsästyksessä kauppojen hyllyväleissä, keittiössä hän käskystä kuorii vaikka perunat tai vie roskat. Yhteistyö on saumatonta ja työnjako aina selvää. Olipa arki tai pyhä.

Luolamiehen bravuureita ovat liha- , kala- ja riistaruuat. Hän käyttää ruuan tekemiseen aikaa, ajatusta ja paneutumista. Mausteet ja valmistustavat pähkäillään, juomat funtsataan, ruokailijoiden erityistarpeet huomioidaan. Rakkaus ja intohimo ruuanmetsästykseen ja - tekemiseen on niin vahvaa, että keittiöstä on tullut selkeä luolamiehen valtakunta jossa prinsessa ja muu valtakunta elävät pikkumahat killillään tyytyväisinä.

Prinsessa
Ruoka-Kalevala

Ruoka-Kalevala koostuu meidän kaikkien ruokatarinoista. Kerro omasi! Valitut tarinat ovat päässeet mukaan SKS:n toimittamaan Ruoka-Kalevala-kirjaan. Kirjaa saa kaikista S-ryhmän ruokakaupoista sekä verkkokaupasta.

Ruoka-Kalevala består av allas våra smakminnen. Berätta ditt för oss!

Berätta ditt smakminne »